2 de maig 2010

Els perills d'un nou periodisme

Avui dia ningú pot negar que l'entrada d'internet a la nostra societat ha provocat tants canvis en la manera de comunicar-nos, de comprar i vendre, d'aprendre...que ens força a parlar d'un nou periodisme, d'una nova economia, d'una nova manera d'ensenyar... Llegiu aquest article de Milagros Pérez Oliva, publicat avui diumenge, 2/5/2010, al diari El País, "Periodismo de refrito y composición".
Tot procés de canvi de manera inherent té aspectes positius, però també, negatius.

Vanesa Ferreres

8 comentaris:

  1. En aquest article, ens parla sobre el periodisme sobre com ha anat evolucionant al llarg de tot el temps. En la nostra societat, avui en dia valorem més una notícia amb imatges que no pas una notícia amb només un text i sense imatges.
    Jo penso dons, que es molt més important en una notícia poder-hi donar imatges, per tal que el lector es pugui fer una idea del que s’està explicant. Ja que avui en dia, és molt més habitual veure una notícia amb imatges que no pas una notícia sense imatges.

    Un dels grans avantatges que ha pogut facilitar tota aquesta evolució ha set gràcies a internet, que fa que les notícies arribin amb molta més rapidesa.
    Però això, també fa que es puguin copiar les notícies i que per tant, no es respecti el dret d’autor. Un periodista té que elaborar la seva pròpia notícia. Per tant, jo penso que gràcies a l’internet s’ha pogut facilitar la informació de moltes notícies i que hi haguessin imatges, ja que en el periodisme d’avui en dia es molt habitual veure notícies amb imatges, ja que facilita que el lector es pugui fer una idea del que ha succeït.

    Alex Godayol

    ResponElimina
  2. Aquest article comenta que, internet ha ocasionat diferents canvis en les nostres vides, ja sigui en la comunicació, en l’aprenentatge, etc. Però la treballadora del diari “ El País”, es centra en els canvis que ha produït aquest, en el camp del periodisme.
    Ara, els lectors, són molt més crítics, al tenir la capacitat i la oportunitat de comparar les diferents informacions que ens ofereixen els mitjans, exigeixen més rigorositat i honestedat; tot i que sovint es contradiuen, perquè entenen com a rigor, allò que impacte, allò que provoca cert morbo. Per tant, a vegades donen més importància a la imatge, que no pas al context i a la redacció, però no hauríem d’oblidar els diferents criteris periodístics, els quals s’han de tenir tots en compte. I això és feina dels periodistes, no pas nostra, els lectors.
    Amb això volem dir que, com que ara, accedir a la informació ens sembla tan fàcil, pensem que som igual de capaços que els periodistes de professió, de transmetre i elaborar una notícia, però no és així. Hauríem de respectar la seva feina, la seva formació, i confiar de la mateixa manera que ho han fet sempre.



    Carlota Castella i Sílvia Baena
    1rC Batxillerat

    ResponElimina
  3. Actualment l’ internet no només crea canvis en la societat, sinó que també al periodisme. Els lectors busquem més superficialitat als articles que no pas antigament, en què valoràvem més la profunditat. També ens influeix molt, a l’hora de parar més atenció en una noticia, la presència d’imatges. Volem dir per tan, que una notícia amb imatges dóna peu a tenir més lectors captivats per aquestes que no pas una sense. Tot i així una noticia amb imatges no ha de ser necessàriament més important que d’altres, sinó que simplement impacte més.
    L’internet ha obert noves portes al periodisme, donant lloc als diaris digitals. Aquests tenen com a principal avantatge la gratuïtat i que ens permeten trobar l’ informació desitjada amb més rapidesa i sense necessitat de llegir-ne d’altre, a més també disposa de més informació. També però provoca molta més competitivitat i comparacions entre noticies de diferents mitjans. Aquestes comparacions han arribat al punt de presentar queixes o avisos de possibles plagis a la xarxa. Més endavant s’ha demostrat que aquests estaven inspirats en altres articles, degut a la urgència i la pressió sobre els redactors de l’article.

    Irene Chércoles
    Mar Garcia

    1r de Batxillerat

    ResponElimina
  4. Les noves tecnologies (en concret internet) estan modificant àmpliament el tipus de periodisme. La rapidesa que hi ha en la publicació d’una notícia perquè sigui primícia, són 10 minuts (el temps que es triga a escriure-la), així els lectors poden consultar les notícies en un temps rècord (no tenen que esperar la publicació d’un diari o els horaris d’un telediari...). Tenint en compte el preu de la informació, és més costosa si és primícia (primers 10 minuts).També al haver-hi tanta informació hi han notícies que són similars, més d’un lectors ha posat notícies semblants, de tal manera que semblava copiada, però hi va haver un cas que si que es va “inspirar” en una altra notícia un periodista, però resulta que l’havia de presentar el cap de setmana i era divendres i l’escola era tancada, però el periodista va citar el real autor.


    Pol i Carles Lim Canoura.

    ResponElimina
  5. L’evolució d’Internet a la nostra societat ha provocat que es produeixi un canvi en la producció i publicació de les notícies.

    Actualment es tendeix a prioritzar les notícies que continguin imatges les quals causin un impacte per el lector, deixant de banda els criteris periodístics.
    Això provoca que les notícies cercades i investigades durant un llarg termini de temps no tinguin tan interès al no contenir una imatge que ho certifiqui.

    Un altre canvi és el fet que el lector ja no només és passiu, sinó que també és actiu ja que té la capacitat de publicar pel seu comte qualsevol notícia.

    Com a conseqüència de que el lector tingui diferents diaris a la seva disposició, provoca que sigui més exigent pel que fa a la publicació de notícies, a causa d’això moltes es publiquen abans d’estar prèviament contrastades. A la vegada també provoca que el lector analitzi sense adonar-se’n, el treball dels periodistes i que d’aquesta manera es queixi quan llegeixi dues noticies del mateix tema molt semblants pel que fa al seu contingut.

    Per exemple; una noticia fa 20 anys era molt més elaborada, i hi havia hagut una investigació prèvia analitzant les causes i les conseqüències de la notícia abans de publicar-la, això ens porta a comprendre que la societat en què convivim actualment s’ha convertit en una societat superficial on no hi ha temps per la investigació periodística. Això provoca que moltes notícies tinguin un contingut similar a d’altres publicades anteriorment a altres diaris o mitjans de comunicació.

    Creiem que és necessària l’existència de la investigació en l’àmbit periodístic, ja que així afavorim a un periodisme de més qualitat, més objectiu i veraç.

    Meritxell Rafart i Maria Serra
    1r Batxillerat

    ResponElimina
  6. Alba Cabaní i Laura Bardolet4 de maig del 2010, a les 7:33

    L’Internet canvia la forma de fer periodisme i als lectors. D’aquesta manera els lectors valoren i critiquen les notícies d’una manera diferent, ja que actualment a través de la xarxa aquests poden comparar i veure notícies d’arreu del món, per tant, crea competència, així doncs això dificulta la feina d’un periodista. Els lectors el que busquen és originalitat i textos propis.
    Els diaris el que fan és reproduir a l’article només el que els hi sembla interessant a ells (superficialitat), no aprofundeixen en un tema concret. A vegades “s’inspiren” en altres i en ocasions això causa queixes dels lectors ja que creuen que s’està copiant, els lectors cada vegada són més exigents. Nosaltres creiem que aquest nou periodisme i aquests nous lectors que busquen rigorositat són fruits de les noves formes de comunicació, l’Internet. Pensem que els lectors puguin llegir, comparar i mirar-se altres notícies d’arreu del món està molt bé, però que els periodistes haurien de procurar fer els seus propis textos sense “inspirar-se” en altres ja existents, d’aquesta manera els lectors veurien un text més original. També pensem que en temes de gran interès per la majoria de la societat s’hauria d’evitar posar només el que un diari o un periodista troba interessant i aprofundir més en el tema.
    En conclusió, l’Internet ha facilitat algunes coses , però també n’ha complicat d’altres.

    Alba Cabaní i Laura Bardolet 1rB

    ResponElimina
  7. Actualment, l’avenç de les noves tecnologies han facilitat moltes coses, però al mateix temps n’ha perjudicat d’altres, un clar exemple és el d’Internet. Un dels sectors que s’ha vist més afectat ha estat el del periodisme.

    Un dels aspectes que tracta aquest article és la importància que han tingut darrerament les imatges enfront la informació escrita. El fet que disposem d’un gran ventall d’informació fa que prioritzem més aquelles notícies que van acompanyades d’una imatge o més d’una i que puguin mostrar visualment el contingut de la notícia, ja que d’aquesta manera causa un impacte directe al lector o espectador, és aquí on podem donar per vàlida la dita de: “Una imatge val més que mil paraules”. Creiem que abans de penjar una imatge, vídeo, o qualsevol format audiovisual prèviament un s’ha d’haver informat una mica ja que tu ho pots interpretar d’una manera que no és la real i a partir d’aquí crear la confusió a un gran col•lectiu de persones.

    Un dels fets negatius de la gran quantitat d’informació de la que disposem és que la qualitat de la informació disminueix ja que moltes vegades es redacten notícies com a producte de fragments d’altres notícies, creant així una multitud de notícies d’un mateix afer. Això també provoca a la vegada la confusió entre la interpretació que li dona el propi periodista i la veritable realitat. Nosaltres pensem que hi ha excessiva facilitat a l’hora de publicar una notícia ja que a vegades no es publica tota la veritat o realitat i això provoca una deficiència en el periodisme tal com s’ha entès des dels seus inicis.

    Un altre aspecte negatiu que té actualment el periodisme és el tema dels plagis. Molts lectors llegeixen un article i el relacionen amb un altre llegit anteriorment per semblances tan en el contingut com en l’aspecte físic de la notícia. Tot i així no sempre es considera plagi, sempre i quan el periodista faci referències bibliogràfiques de les idees o conceptes que hagi extret d’un altre article.
    Pensem que el periodisme ha perdut molt si ens remuntem no gaires anys enrere tot i que el que queda és bo ja que la gent que no s’ha llençat pel camí fàcil i defensa i treballa per a aconseguir un bon periodisme i recuperar tot el que s’ha perdut.

    Lídia Muntal, Ivet Callís, Núria Peidró.

    ResponElimina
  8. Internet, creat per nosaltres, ha influït de tal forma que podríem parlar d’una nova societat on l’internet és una eina bàsica, fent-nos creure que és una eina imprescindible i necessària. El periodisme adaptat a internet, creant diaris digitals, molt més barats que un diari de paper, el què ha fet que n’hi hagi una gran varietat i amb una capacitat d’agilitzar la informació fins ara, mai vista. Però hi ha un problema, aquest és el periodisme de refregit, sorgit de la pressió del periodista per publicar una exclusiva. Un clar exemple podria ser un periodista que durant la seva jornada ha d’assistir a tres rodes de premsa diferents on se li donen uns dossiers de premsa, document on consta tota l’informació del tema de la roda de premsa, i també li sorgeix una notícia a causa de que un avió s’ha estrellat. El periodista optarà per aprofundir en la de l’avió creant en les altres un periodsme de refregit ja que pràcticament copiarà el que diu el dossier de premsa. Penso que l’internet ha desenvolupat en el periodista unes aptituds com la competivitat de ser el primer, la rapidesa de la publicació, la pressió que això comporta, etc., que fan que el seu periodisme no pugui ser tant professional comparant-lo amb el periodisme d’una dècada enrere.


    Dídac Membrives Barniol
    1er C Batxillerat
    Sant Miquel dels Sants
    Vic

    ResponElimina